Obarvená VODA nebo DŽUS?

Nikdo nechce platit za obarvenou, dochucenou vodu.
NEBO?

Mohlo by se zdát, že se jedná o totožné výrobky. Stejná cena i výrobce a ke všemu jsou umístěny v regálu hned vedle sebe. Akorát jeden z nich má LÁKAVĚJŠÍ barvu, tak asi raději ten!?

Zásadní ROZDÍLY ve složení, které stojí za chvíli pozornosti.

To se nám takhle při nakupování sešly v košíku dva na první pohled téměř totožné výrobky, načež moje zvídavost a inspektorské oko zpozornělo.

„Lákavější“ barva vzbudila podezření a dlouhé složení z logiky věci nevěstilo nic dobrého. Nákup se sice protáhl, ale za chvíli zdržení to tedy stálo.

Ve složení výrobku „… PULPY“, je uvedena na prvním místě VODA (*složky musí být ve složení uvedeny od největšího zastoupení po nejmenší tj. nejvíce je zde vody).

Druhé místo obsadil FRUKTÓZO-GLUKÓZOVÝ sirup (*umělé sladidlo – levnější než klasický cukr + vyšší sladivost). A konečně jsme se dočkali, hurá pomeranče, ale počkat  11 % ?

No a následující složky, myslím není potřeba dále rozvádět (více inspirativních tipů zde »).

Další informace, které by nám měly usnadnit výběr jsou VÝŽIVOVÉ HODNOTY. Předmětný výrobek má o něco vyšší množství cukru (přidaného) a žádné vitamíny.

Ne že by 100 % džus byl převratným zdrojem vitamínu C (vzhledem k transportu a technologickému zpracování), ale je to ukazatel, který nám napoví jestli můžeme v tomto typu výrobku očekávat původ z ovoce nebo nikoliv.

Číst složení se zkrátka vyplatí, sice nás to při nakupování chvíli zdrží, ale příště už budeme vědět, po jakém výrobku sáhnout. Zde se můžete inspirovat jaké potraviny ne/kupovat »

Je zdravé pít džusy či nápoje z ovoce, když zvolíme ty kvalitnější ? 

Pozor, i s těmi kvalitními džusy je třeba NAKLÁDAT S MÍROU, občas pro obměnu pitného režimu ano. Ale, mějte na paměti, že obsahují velké množství energie (nedojde-li ke spálení, následuje ukládání do tukových rezerv).

Dále pak jsou zdrojem jednoduchých cukrů (ač z ovoce – fruktóza / glukóza), které zvyšují hladinu krevního cukru. V případě časté konzumace jednoduchých cukrů a ve velkém množství, hrozí zdravotní problémy.

*Pro zajímavost na 1 litr kvalitnějšího džusu je použito cca 2 kg ovoce (DDD ovoce je 1-2 ks tj. okolo 300 g).

JAKÝ JE TEDY ZÁVĚR? 

Číst složení se vyplatí a to hned dvakrát, ze zdravotního i finančního hlediska. A když nealkoholický nápoj z ovoce, tak ten kvalitnější, ale s jeho konzumací je třeba nakládat obezřetně.

A co především doporučuji? Nezbláznit se z toho a zvolit zlatou střední cestu, detailně se tomu věnuji zde ».

Určitě je dobré vědět za jaké výrobky platíme. Mějte na paměti, že výrobce nám poskytl veškeré legislativou požadované informace o složení výrobku. A je už jen na nás, jakou potravinu si doneseme domů a poté dopřejeme svému tělu.

Rozhodně by se však naše pozornost neměla zvrtnout do úzkostného lustrování výrobků. Zdravě, tedy s mírou :).

Jsem vystudovaný technolog potravin, výživový specialista a trenér. Pomáhám svým klientům zhubnout bez diet a "zázračných" doplňků stravy na hubnutí. Radím se správným výběrem potravin. Vycházím především ze studia VŠ, ale také ze své bohaté a velmi rozmanité praxe. Více informací o mně zde >>
  • Nehubneš? A děláš tyto chyby? Pak si stáhni brožuru zdarma
  • Nejnovější články
  • Kategorie